
گزینه های روی میز برای وزارت پر چالش مسکن و شهرسازی
گمانه زنی ها در خصوص انتخاب وزیر مسکن و شهرسازی در دولت سیزدهم
ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ با کسب ۱۸میلیون و ۲۱ هزار رأی از مجموع ۲۸میلیون و ۹۸۹ هزار رأی ماخوذه در حالی به عنوان رئیس جمهور منتخب ملت پا به عرصه اجرایی میگذارد که باید افراد اصلح و کاربلد را برای معاونتها و وزارتخانهها بگمارد.
با توجه به اینکه یکی از وزارتخانههای کلیدی و استراتژیک دولت، وزارت راه و شهرسازی محسوب میشود و از طرفی یکی از وعده های رئیس جمهور منتخب ساخت ۴ میلیون مسکن طی چهار سال است لذا تلاش شده است تا نگاهی تحلیلی و موشکافانه به سابقه این وزارتخانه عریض و طویل و چالشهایی که با آن مواجه بوده و هست داشته باشیم.
از وزارت فوائد عامه تا وزارت راه و شهرسازی
در سال ۱۲۹۸ هجری قمری و در دوران سلطنت ناصر الدین شاه وزارت فوائد عامه به منظور ساخت پل، راه و نگهداری از راهها و ابنیه فنی تشکیل شد که بعدها و در همان دوران اضافه شدن وظایف دیگری مانند تجارت به وزارتخانه فوائد عامه، تجارت و فلاحت تغییر نام داد. که هزینههای آن از طریق «باج راه» تامین می شد.
وزارتخانه آبادانی و مسکن در تاریخ بیست و دوم اسفندماه ۱۳۴۲ تاسیس شد و در سال ۱۳۵۲ با گسترده شدن وظایف آن به وزارت مسکن و شهرسازی تغییر نام داد. سرانجام در سی و یکم خرداد ۱۳۹۰ با تصمیم دولت وقت، مبنی بر تجمیع وزارتخانههای مسکن و شهرسازی و راه و ترابری و تصویب مجلس شورای اسلامی که به تایید شورای نگهبان نیز رسید، وزارت راه و شهرسازی تشکیل شد.
چالشهای وزارت راه و شهرسازی
درحالیکه از سوی مجلس شورای اسلامی و متخصصان حوزه های حملونقل و مسکن، طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی به رئیس جمهور منتخب ارائه شده است، وزارت راه و شهرسازی قبل از تجمیع نیز در هر دو بخش حملونقل و مسکن با چالشهای مختلفی روبرو بوده و یکی از مهمترین چالشهای بخش مسکن کاهش قدرت خرید مردم در برابر تورم و نبود اراده ملی برای اجرای برنامههای بلند تولید مسکن است.
چالشهای دولت در بخش مسکن
دولت سیزدهم کلی کار عقب مانده در این بخش پیش روی خود دارد که تکمیل مسکن مهرهای باقی مانده از دولت دهم تا اجرای طرح اقدام ملی مسکن از دولت دوازدهم و تحویل آن به مردم، تنظیم بازار مسکن و ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا، فراهم کردن تسهلات بانکی برای سازندگان و خریداران، متناسب با قیمت روز و جلوگیری از افزایش قیمت افسار گسیخته، نوسازی بافت فرسوده طبق برنامه بازآفرینی ۲۷۰۰ محله، بهبود امکانات شهری و زیرساختهای حملونقلی و خدمات شهری در شهرهای جدید، تسهیل شرایط خرید و تامین مصالح ساختمانی برای پیمانکاران،انبوه سازان و توسعه گران، همچنین انجام اقدامات لازم در برابر ۲.۵ میلیون خانه خالی در کشور، جلوگیری از تصرف زمینهای ملی و همکاری با سایر دستگاههای دولتی برای در اختیار گذاشتن زمینهای خود، مجموع چالشهای پیش روی دولت در بخش مسکن است.
گزینههای وزارت راه و شهرسازی
پس از بررسی و تحقیق در مورد کارنامه افراد مختلف در حوزه های مسکن و حمل و نقل تا این لحظه مقداد همتی نماینده تام الاختیار علی نیکزاد در مسکن مهر، علیرضا جاوید معاون سابق فنی-عمرانی شهرداری تهران، سید علی لطفی زاده معاون سابق وزیر راه و شهرسازی، پرویز فتاح رئیس بنیاد مستضعفان، سعید محمد فرمانده سابق قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، شهریار افندی زاده استاد تمام رشته حملونقل و ترافیک و معاون سابق وزارت راه و شهرسازی جزو گزینههای مد نظر رئیس جمهور دولت سیزدهم برای انتخاب به عنوان وزیر راه و شهرسازی هستند.
حال باید دید سرنوشت این وزارتخانه در دولت رئیسی چه خواهد شد.
جواب بدهید